12.3 C
Plungė
2024 / 05 / 03

Ugniagesių prašymas – nedeginkite pernykštės žolės

Ar jau skaitėte?

Artėjantis pavasaris, ypač sausringas, ugniagesiams atneša daug rūpesčių.  Nežiūrint į draudimus, žmonės įpratę deginti pernykštę žolę, meldus, nendres ir išdžiūvusius krūmus. Pernykščių lapų ar kitų sausų augalinių atliekų deginimas dažniausiai vyksta nesilaikant nustatytų reikalavimų. Todėl kaip ir kasmet ugniagesiai prašo piliečių, kad nedegintų pernykštės žolės o laužus kūrentų pagal bendrąsias saugos taisykles. 2011m. Plungės ugniagesiai gesino 18 o Rietavo komanda 3 pievų gaisrus.

Per daugelį metų yra susiformavusi nuomonė, kad žolės deginimas pagerina dirvožemį, jį atnaujina ir patręšia. Manoma, kad deginimas tai „pigiausias herbicidas“ kovoje su piktžolėmis ir kenkėjais, tačiau mokslininkai įrodė, kad toks būdas yra daugiau kenksmingas nei naudingas. Gaisro metu sunaikinamas puvinio sluoksnis, o kartu su juo ir mikroorganizmai (bakterijos, grybeliai), kurie būtini biologinės pusiausviros išlaikymui. Sunaikinus puvinio sluoksnį dirvai reikės daugiau trąšų, ji bus sunkiau įdirbama, neatspari erozijai ir sausroms, blogai sugers ir sulaikys drėgmės perteklių, joje sunkiai vystysis augalų šaknų struktūra.

Taipogi žmonės nepamąsto prieš padegant sausą žolę apie joje „gyvenančius gyventojus“ . Žolės gaisrų metu žūva pievose gyvenantys vabzdžiai, varliagyviai, driežai  ir kiti gyvūnai. Sudega paukščiai ir pradėti sukti jų lizdai.  Ugnis nužudo daugelį bestuburių gyvūnų, kurie būtini dirvožemio gerinimui, žūsta mikroflora ir mikrofauna. Gaisrų metu gali žūti miško gyventojai – stirnos, elniai, briedžiai ir šernai. Be viso šito dažnas atvejis, kai būna staigus vėjo krypties pasikeitimas ir ugnis pradeda plisti ten kur visai neplanuojama ir taip liepsna persimeta į miškus, durpynus, gyvenamuosius sklypus, ūkinius pastatus ir net žūsta žmonės.


- Reklama -

Todėl ugniagesiai primena bendrąsias gaisrinės saugos taisykles:

  • Teritorija turi būti išvalyta ir nušienauta (ypač prie pastatų).
  • Šiukšles, sausą žolę, augalinės kilmės atliekas leidžiama deginti tik sugrėbtas (surinktas) į krūvas ne arčiau kaip 30 m nuo statinių. Rekomenduojama jas kompostuoti ar kitaip panaudoti.
  • Draudžiama miestų ir miestelių teritorijose deginti šiukšles ir kurti laužus.
  • Draudžiama palikti be priežiūros deginamas šiukšles, augalinės kilmės atliekas ir besikūrenančius laužus. Smilkstančią ugniavietę būtina užgesinti.
  • Draudžiama šiukšles deginti miške, aukštapelkėse, durpingose vietose ir arčiau kaip per 100 m nuo jų, taip pat draudžiama deginti nenupjautą žolę, nendres, javus, ražienas ir kitus pasėlius.
  • Draudžiama sugrėbtas žolės, nendrių, nukritusių medžių lapų, šiaudų atliekų krūvas deginti miškų gaisrams kilti palankiomis dienomis, tai yra esant didesniam negu antros klasės miškų gaisringumui (apie tai praneša meteorologijos tarnybos, bei skelbiama žiniasklaidoje).
  • Nekraukite šieno ir šiaudų stirtų kiemuose, prie pastatų.
  • Vaikai, žaisdami atvirose teritorijose, sukelia daug gaisrų. Kontroliuokite jų laisvalaikį.
  • Atminkite, kad atviroje teritorijoje sausringu laikotarpiu numesta neužgesinta nuorūka gali sukelti didelį gaisrą ir skaudžias pasekmes.

Šių taisyklių nesilaikymas užtraukia administracinę nuobaudą piliečiams nuo 25 iki 2000Lt. Be to teks atlyginti ir gamtai padarytą žalą.

Telšių APGV Plungės PGT VPPP informacija

TOP naujienos

Susirgę žmonės paramos iš valstybės nesulauks

Skelbiama, jog Seimas pritarė siūlymui palikti galioti dabartinę ligos socialinio draudimo pašalpų mokėjimo tvarką. Jei šiam siūlymui pritars ir Prezidentė, ir toliau už pirmąsias...

Košė, kuri neapsunkina, bet suteikia energijos visai dienai

Moksliniais tyrimais įrodyta, kad žmonės, kurie rytais valgo košes, mažiau užkandžiauja kaloringais užkandžiais ir dažniau renkasi sveikesnes alternatyvas, todėl lengviau išlaiko sveiką svorį ir...

Šviesos paslaptys ir jos įtaka žmogui: kaip tai suvaldyti?

Norint geriau suprasti tikrąją šviesos svarbą, yra naudinga pasigilinti į žmogaus ir jos santykį. Tik supratę, kokią vietą šviesos naudojimas užima mūsų kasdieniame gyvenime,...

Kaip imunitetą žiemą stiprina lietuviai?

Kiekvieną žiemą, spustelėjus rimtesniam šalčiui, susiduriame su aplinkoje siaučiančiais virusais. Į kovą su ligomis specialistai pataria įtraukti ne tik vaistus, bet ir maisto produktus,...

Po svarstymo pritarta siūlymui mažinti mokestį už nepavojingųjų atliekų sąvartyne šalinamas atliekas

Seimas po svarstymo pritarė Mokesčio už aplinkos teršimą įstatymo pataisoms (projektas Nr. XIIP-3149), kuriomis siekiama patikslinti nuo 2016 metų įsigaliosiantį mokestį už nepavojingųjų atliekų sąvartyne šalinamas atliekas. Už naujas nuostatas balsavo 71 Seimo narys,...

Mitai ir faktai: autonominiai automobiliai mūsų ateities keliuose

Tobulėjant automobilių ir technologijų rinkai, vis dažniau girdime, kad jau netolimoje ateityje dirbtiniu intelektu valdomos mašinos sugebės pakeisti vairuotojus. Tačiau niekam nėra paslaptis, kad autonominių automobilių pritaikymas kelia tam tikrus iššūkius, girdime įvairiausias diskusijas...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS